Zagreb-Hrvatska !

Eskiden bayramlarda bütün aile toplanır, hasret giderirdi; şimdiyse insanlar bayram gelse de tatile çıksak diye düşünüyorlar” savını desteklercesine, 4 günlük tatili ve ülkeye giriş vizesi istenmemesini fırsat bilip son zamanlarda pek övülen Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’e kaçtım..Her ne kadar ailem ve eş-dostla geçirilen çocukluk bayramlarımı çok özlemiş olsam da; bu da böyle bir kaçamak oldu 🙂

Tarihi şehirleri, yüzyıllar öncesinden kalan barok mimarisini, gotik yapıları, enteresan müzeleri, sokak kafelerini, sanat galerilerini ve eğlenmeyi sevdiğimden olsa gerek;  Zagreb’den çok mutlu ayrıldım..

 Tarihi Tiyatro BinasıBan-Jelacic Meydanı

Gözlerimi üzerinden alamadığım muhteşem bina Zagreb’in tarihi tiyatro binası;1840 yılında kurulmuş ve 1895’te şu anki binasına taşınmış..Sağdaki resim Zagreb’in şehir merkezinden meydan görüntüsü..1848’de Macarlara karşı  savaş açan vali Ban Jelacic’in heykeli de meydanın en çok rağbet gören noktalarından.. Ban Jelacic-1848

Gitmeden önce Zagreb hakkında okuduğum yazılarda dikkatimi çeken bir tanım vardı;  ‘açık hava müzesi’ .. Hakikaten etrafınıza baktığınız hemen her yerde müzeye veya galeriye dönüştürülmüş tarihi bir bina görüyorsunuz..Altta resmini gördüğünüz bina “Arts&Crafts Museum”..Burada mimarlık, tasarım, cam, kristal, metal, mobilya, kıyafet ve heykel gibi; pek çok farklı alandan objeler bulunuyor..

Arts-Crafts MuseumArts-Crafts Müzesi'nden

 

 

 

 

 

 

Şehrin en güzel yerlerinden biri de ‘Upper Town’ tabir ettikleri; hükümet ve parlamento binasının yanında çok estetik, kurabiye gibi bir kilisenin de yer aldığı bölge..

Seramik Çatılı Kilise-Upper TownHükümet Binası

 

Burası da Hükümet Binaları..

 

 

 

Adım başı bir restoran ya da kafeye rastladığımız Zagreb’de şahane bir yemeği; üstelik içkisi ve tatlısıyla beraber kişi başı 15-20 Euro’ya (Hırvatistan para birimiyle 100-150 Kuna) yemek mümkün.. Yemekleri tam ağzıma layık olmakla birlikte; yufkanın arasına şekerli peynir koyarak fırına vermek suretiyle yapılan geleneksel tatlıları “Struckli” ve bilimum pastanelerde gördüğümüz krema ağırlıklı tatlıların pek damak tadıma hitap ettiğini söyleyemeyeceğim..

Yerel Hırvat YemeklerindenYerel tatlı--Struckli

 

 

 

 

 

 

Dolac Markt

St. Stephan kilisesinin hemen yanında kurulan Dolac Pazarı’nda her türlü sebze, taze/kuru meyve, balık ihtiyacınızı giderebileceğiniz gibi; yanıbaşındaki çiçek pazarından veya yerel Hırvat el işlerinin sergilendiği tezgahlardan  alışveriş de yapabilirsiniz..

Yeterli günümüz olsaydı anlatıla anlatıla bitirilemeyen Dalmaçya sahilindeki herhangi bir şehre (Zadar, Split, Dubrovnik vs.) mutlaka uğramak istiyorduk; ancak bu koşturmacada sadece Samobor adında; Zagreb’e yakın fakat pek bir özelliği olmayan minicik yerleşim bölgesini ziyaret edebildik..

Kısacası Zagreb elimde harita ile sokaklarını keşfettiğim, yüzlerce yıllık müzelerini-modern sanatın enteresan galerilerini gezdiğim, üzerinde yatıp huzura kavuşma isteği uyandıran çiçekli böcekli bahçelerinde kahve içtiğim ve hareketli geceleri ile beni sevindiren şen şakrak şahane bir seyahatti.. Darısı nicelerine inşallaaah:)

'Upper Town'

 

 

 

 

 

 

 

 101_1228

101_1194

 

 

Botanik Bahçesi’nin içindeki bina.. Bu bina bahçenin kendisinden  daha ilginçti:)

 

 

 

 

Nikola Tesla

 

Hırvatistan doğumlu, elektrik konusunu aşmış bilim adamı Tesla’nın anıtı..

 

 

 

 

 

 

 

Mimara Müzesi

Gezdiğim bir diğer müze; Mimara..  Hırvat koleksiyoner Ante Mimara’nın dünyanın dört bir yanından topladığı yüzlerce obje sergileniyor.

 

 

 

Modern Galeri

 

 

 Modern Galeri’den..Maksimir Park

 

Zagreb’in meşhur Maksimir Park’ı. İçinde filli-aslanlı ve hatta da rakunlu- lemurlu bir hayvanat bahçesi var.. Lemur denen maymunumsu hayvandan resmen korktum, 1 saniyede duvardan duvara zıplıyor atik hayvan:)

(Huzura ermişim resmen:)

8 Yorum

Filed under Hırvatistan

8 responses to “Zagreb-Hrvatska !

  1. albaraz

    Amin:) Gerçekten havanın da çok etkisi oldu rahat rahat gezmemizde..Bende parkın başka resmi yok ama seyahat arkadaşlarımdan destek alacağım fotoğraf konusunda..:)

    Beğen

  2. ben teslayı sırp sanıyodum, hırvatmıymış o da?
    vay anasını yauuu…

    Beğen

  3. albaraz

    Enteresan bir durum var orada; “Hırvatistan doğumlu Sırp bilim adamı” olarak anılıyor kendisi..
    Aşağıdaki linkte Hırvatlarla Sırpların kendisini paylaşamamasıyla ilgili bir yazı var..

    http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/tr/features/setimes/features/2006/07/13/feature-02

    Beğen

  4. gaza bak 🙂

    Beğen

  5. burc

    albaraz bu hakkaten sen misin ya, ne isin var kizim oralarda, gerci biz gittik super lan burasi, niye buraya yerlesmemis bizimkiler diye dusunduk ekinle, bi cevap da bulamadik..
    o diil de djuro diye bi club var zagrebde sehrin hafif kuzeydogusunda kaliyo, ekine sor bi de bira soyle baslasin anlatmaya..
    neyse ben mudaviniminimin, yeni maceralarini bekliyorum..

    Beğen

  6. albaraz

    :))) ekin zaten hafif bir tebessümle bahsetti zagreb maceralarınızdan.. Ama gece klübü detaylarına inmedi; dur bakalım dediğin gibi 1 biraya bakar:)
    Burçiş kısa sürede planlanabilecek en güzel Avrupa seyahati burasıydı valla; biraz geç plan yaptık.. Vizesizlik müthiş bir rahatlık..Şehir hem kültürel aktivite hem de hareketlilik açısından zengin..Daha ne isteriz:)
    Beni takip etmeye devam et; yeni maceralarla karşında olacağım:)

    Beğen

  7. Darısı daha da güzel seyhatlere inşallah

    Beğen

  8. albaraz

    Teşekkür ederim güzel temenni için

    Beğen

Yorumunuz için teşekkürler...