Engel

Bugün, pek başvurmadığım bir yöntem ile yazı paylaşacağım: Kendimden alıntı

Özel günlere dair pek yazmıyorum sayfamda, fakat bu sefer bir istisna yapmak istiyorum.

Biliyorsunuz, bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü.

Hepimiz engelli adayıyız“, “Sevgi her engeli aşar“, “Bir gün değil, her gün hatırlayalım” minvalinde paylaşımlar sıkça görülüyor böyle günlerde. Sosyal medyada engelli birinin yazdığı yazıyı okudum ve Serebral Palsi rahatsızlığı olan bir fizyoterapistin videosunu izledim. (Kendisinden bahsedilirken “başarılı bir fizyoterapist” oluşunun değil de, hastalığının vurgulanmasından muzdarip olduğunu anlatıyordu, çok da haklıydı, fakat ben olayı anlatabilmek için bu belirtmeyi yapmak durumunda kaldım.)

Özetle diyor ki; “Sevgi her engeli aşmıyor, aşsaydı hayatım boyunca acıyan bakışlara, dışlamalara maruz kalmazdım.”

Maalesef farklı olanı her zaman çemberin dışına itmeye çalışırız, ona tuhaf bakarız. Sırf ‘engel’ olması gerekmiyor, birçok konuya uyarlanabilir bu.

Bu özel gün vesilesiyle, eski bir yazımda yer alan pasajı tekrar paylaşmak istedim. Belki bugün veya sonrasında bir bağış yapmak, yardım etmek isteyen çıkar ve ne yapacağını bilemezse fikir verir diye.

“Bunların haricinde, LÖSEV (Lösemili Çocuklar Vakfı – http://www.losev.org.tr), KAÇUV (Kanserli Çocuklara Umut Vakfı – http://www.kacuv.org), BEDD (Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği – http://www.bedd.org.tr), TOHUM OTİZM VAKFI  (http://www.tohumotizm.org.tr), SERÇEV (Serebral Palsili Çocuklar Derneği – http://sercev.org.tr), KASDER (Türkiye Kas Hastalıkları Derneği – http://kasder.org.tr),      ZİÇEV (Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı https://www.zicev.org.tr), ROBOTEL (Protez Kol/El Uzuvları sağlayan bir kuruluş – http://www.robotel.org) ve TEGV (Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı – https://tegv.org) gibi; erken teşhisin çok önemli olduğu hastalıklar ve eğitim üzerine çalışan dernek ve vakıflar da mevcut.  Ayrıca “yetim ve öksüz çocuklar derneği” olarak arama yaptığınızda, çeşitli illerden irili ufaklı dernekler karşınıza çıkıyor.

Bu derneklerde; bağış, sertifika düzenleme (örneğin Anneler Günü’nde bağış yapıp, anneniz adına bir sertifika hazırlatabilirsiniz) veya gönüllülük gibi yardım seçenekleri mevcut. Ayrıca isterseniz, nikah şekeri yerine düğün davetlileri adına bu derneklere bağış yapıp, herkese birer sertifika dağıtabilirsiniz.

Burada yazdığım hiçbir kuruluşla bir bağım, bağlantım yok. Sadece zaman zaman “faydasızlık”  korkum depreşir…”Yapabileceğimiz pek çok şey varken, niye bu pasifliğimiz” diye dertlenirim. Öyle günlerimden birindeyim herhalde yine. İşbu sebeple paylaşmak istedim…  Çocuk esirgeme kurumlarından “dayak”, “tecavüz”, “işkence” haberlerini duymayacağımız günler diliyorum.”

Yazının tamamını merak eden varsa: Evlat

Herkese mutlu, aydınlık günler.

Not: Yazı çocuklarla ilgiliydi. Hastalıklar, engeller, koruma yurtlarına dair bölümleri mevcuttu. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili kısmı buraya koydum.

8 Yorum

Filed under Gündem, içimden geldiği gibi

8 responses to “Engel

  1. Böyle yardımlarla da insan mutlu olabiliyor. Paylaşım güzel olmuş. 👍😊❤️

    Liked by 1 kişi

  2. Çok teşekkür ederim Alev Hanım. Dediğiniz gibi, küçük mutluluklar…Hem de bilgisayar başında veya telefondan yapma imkanı var. Sevgiler…

    Liked by 1 kişi

  3. Çok anlamlı ve bir o kadar da farkındalık yarattığınız için teşekkür ederiz.👏 Umarım herkes tek bu özel günlerde değil her zaman farkında ve destek olur.

    Liked by 1 kişi

  4. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için Fulya Hanım. Umarım dediğiniz gibi olur. Mutlu günler..

    Liked by 1 kişi

  5. DC

    Faydasızlık hissi..Bu aralar bende doz aşımı:) Eline sağlık…

    Beğen

  6. Merhaba, yazınızı kaydettim özel günlerde gerçekten özel bir hediye böyle verilebilir bence de, ihtiyaç duyduğumda yeniden dönüp bakacağım linklere.. Teşekkürler

    Beğen

  7. Çok sevindim, ne güzel bir vesile olmuş. Gerçekten muhatap kişiyi de çok mutlu eden hediyeler bunlar. İlave olarak, fidan dikme de bir alternatif olabilir. Güzel günler, bol yazmalar..

    Liked by 1 kişi

  8. Çok teşekkür ederim. Ara ara tavan yapıyor, sonra “dünyayı ben mi kurtaracağım” panzehiri ile dengeleniyor. Tekrar çıkıyor, ortalanıyor:) Böyle böyle ömür geçiyor. Arada da güzel şeylere vesile oluyor işte. Sevgiler. Mutlu günler.

    Beğen

Yorumunuz için teşekkürler...