Sizin Eviniz Kim ?

Başlıktaki soru cümlesinden de anlaşıldığı gibi; bu yazımın konusu şu sıralar beyazperde gündemini bolca meşgul eden, Özcan Deniz’in yönettiği, uyarladığı ve başrollerini Fahriye Evcen ile paylaştığı Evim Sensin adlı film.

Filmleri yorumlarken 1. yarı-2. yarı şeklinde ayırmayı hiç sevmem, bir bütün olarak bakarım; ama burada iki devre arasındaki farklılıkların altını çizmek gerekir.. Bir kere o bolca bahsedilen, ağlatan, insanın içini oyan sahnelere ilk yarıda pek rastlanmıyor, hikayenin tam oturması 2. yarının başlarına denk geliyor.

Tabi ki birçok filmde düğümler sonlara doğru çözülür, beklenmeyen olaylar en başta ortaya çıkmaz ama burada dramın yükü o kadar ağırlaşmıştı ki, ilk yarıyı seyrederken aklımdan geçen “bu hikaye romantik veya duygusal değil” düşüncesi  buharlaştı ve yoğunlaşarak seri göz damlaları halinde yanaklarımdan aktı gitti.

İskender (Özcan Deniz) ve Leyla’nın (Fahriye Evcen) arasındaki uyum, iletişim, Fahriye Evcen’in oyunculuğu ve hafıza kaybı ortaya çıktıktan sonra yaşananlar, geriye dönüşlü sahneler benim hoşuma giden öğelerdi. (Birçok yerde Fahriye Evcen’in oyunculuğu eleştiriliyor, bebek sesiyle konuşuyor deniyor..Orijinal film olan A Moment To Remember’ı değilse de, fragmanını seyrettim ve bu bile bana Fahriye Evcen’in ne kadar doğru bir seçim olduğunu hissettirdi)

Hiçbir zaman Özcan Deniz’i önyargılı şekilde eleştiren gruptan olmadım. Aksine; oyunculuk ve yönetmenlik ile ilgili eğitimi olmadığı halde; zamanını, enerjisini ve parasını bu yönde kullanıp, ortaya bir ürün çıkarmasını hep takdir ettim.

Filmde bazı eksiklikler, yüzeyde kalan diyaloglar/ayrıntılar mevcut, ancak bu gediklere pek çok yapıtta rastlamak mümkün. Ben bu tip eksiklikleri görmezden gelip, filmlerin bende yarattığı genel duygulara odaklandığım için; bu filmin beni oldukça etkilediğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Türk filmlerini, bağlılık hikayelerini, duygulanıp doya doya ağlamayı seviyorsanız, şimdiden iyi seyirler…

 

4 Yorum

Filed under Kültür-Sanat

4 responses to “Sizin Eviniz Kim ?

  1. pinar

    Buna gidersem bir paket mendil bitireceğimi bildiğim için; hiç yanına yaklaşmayıp, tasarrufuma devam ediyorum:)

    Beğen

  2. albaraz

    Bence de gitme boşver, James Bond’u tercih edebilirsin mesela, eğer sinemaya gideceksen (Ben henüz izlemedim). Mükemmel Plan (Friends with Kids) tamamen kafa boşaltmalık, ama aynı zamanda düşündürebilecek, sabun köpüğü gibi neşeli filmlerden..

    Beğen

  3. pinar

    James Bond’la işim olmaz 🙂
    mükemmel plan evde duruyor izliycem..vizyondan kalktı ama esas sen Ruby Sparks’ı izle. Hayalimdeki Aşk diye çevirmişler. Festivalde vardı, kaçırmıştım, geçende izledim, bayıldım!:)

    Beğen

  4. albaraz

    Nedense senin gibi “evde film izlemeyi” beceremiyorum. Sinemada yakalayamayınca, kaçmış oluyor. Ama bu önerini deneyeceğim!

    Beğen

Yorumunuz için teşekkürler...