Yedi Kocalı Hürmüz / ..aldatmak ya da aldatmamak..

Aslında amacım geçenlerde izlediğim; 7 Kocalı Hürmüz filmi hakkında 1-2 satır yorum yapmak, oyunculukları ve anlatımı tartışmaktı..Ama az önce filmi gözümün önünden geçirirken “insanlar neden tek eşli değildir, bir kişiyle yetinmezler ve aldatma ihtiyacı duyarlar” gibi sorular geçti aklımdan..

Hürmüz bilindiği üzre 1800’lü yıllarda İstanbul’da yaşayan ve 7 ‘herif’i [bkz. filmdeki El Hubb şarkısı– ‘gökten şapır şupur herif yağacak’ 🙂 ] aynı anda idare eden, işveli cilveli fettan bir hatundur.  Önceki versiyonları izlemediğim için filmler ya da Hürmüzler (Ayten Gökçer, Türkan Şoray vs.) için kıyaslama yapamayacağım; amma ve lakin; nedense Nurgül Yeşilçay bende hiçbir zaman beklediğim etkiyi bırakmıyor, sanki bana biraz donuk geliyor..Elbet iyi oyuncudur, ama ben teknik olarak değil sadece izleyici gözüyle yorumluyorum.

Hatta Gülse Birsel Safinaz karakterinde çok daha göz doldurucu ve eğlenceliydi bana göre, belki de ona karşı bir beklentim olmadığı içindir, bilemiyorum.. Ezel Akay diğer filmlerinde olduğu gibi her şeyi abartı ve karikatürize anlatmış, evlerin renkleri, sokaklar, kıyafetler-makyajlar  (Ör : Haluk Bilginer), yangın söndürmeye gelen tulumbacılar (Vokaliz müzik grubuymuş), danslar-müzikler… Filmden sonra bir müzikali tiyatro sahnesinde izlemiş gibi oldum..

Erkan Can (Hızır Reis), Cengiz Küçükayvaz (Berber Hasan), Öner Erkan (Trakyalı Hallaç Rüstem) ve Pınar Çağlar Gençtürk (Havva) gerçekten yaşayarak oynamışlar, hoşuma gitti..

Gelelim şu “çok eşlilik” konusuna..‘Bu eğlenceli filmden bu konuya nasıl geldin’ diyebilirsiniz ama malum; çağımızın kadın-erkek mevzularındın en çok kafa kurcalayan ve içi boşaltılan konusu bu..

Beni en çok sinirlendiren argüman ‘erkeklerin doğası gereği asla tek eşli olamayacakları, genlerinde çok eşli olmanın var olduğu ve bir kişiyle hayatlarını geçiremeyecekleri’ oluyor haliyle..Zaten işlerine gelen bir durumu pohpohlayan konuşmalar bu kadar ayyuka çıkınca adamların savunmaları da hazır hale geliyor.. 

Aldatma konusu çok hassas, zemin kaygan.. Kimisi göz ucuyla başkasına bakmayı aldatma sayarken, bazıları ‘aynı yatağa girmeyi’ kıstas alıyor.. Hangi durum olursa olsun; her türlüsü karşı tarafı kandırmak oluyor.. Dışardan ahkam kesmek ve büyük konuşmak kolay belki ama her zaman savunduğum şu; akılda/gözde/gönülde başkası varsa, en temizi bunu yarene uygun dille anlatmak herhalde.. Zor işler bunlar, zooor 🙂

6 Yorum

Filed under Gündem Dışı, Kültür-Sanat

6 responses to “Yedi Kocalı Hürmüz / ..aldatmak ya da aldatmamak..

  1. VIPoma

    Bu yazinin ustune Adini Sen Koy ii gider 😛

    Beğen

  2. albaraz

    izledin galiba? eğer konu bu minvalde dönecekse ben almayayım; neşeli hayatı tercih ederim:P

    Beğen

  3. demet

    kocalı hürmüz filmineki havva yı oynayan pınar çağlar gençtürk ve hallaç rüstemi oynayan öner erkanı çok beğendim,genel olarak film her yönü ile harikaydı

    Beğen

  4. albaraz

    Öner Erkan’ı evvelden beri oynadığı rollerde beğeniyordum, bu filmde de gayet başarılıydı..Pınar Çağlar Gençtürk’ü ise 7 Kocalı Hürmüz ile tanıdım ve iyi bir oyuncu olduğunu düşünüyorum. Enteresan bir bilgi vereyim, bloğumun istatistiklerine baktığım zaman, bu sayfaya yönlenirken en çok aranan kelime gruplarından birinin “pınar çağlar gençtürk” olduğunu gördüm..Sanırım birçok hayranı var kendisinin:)

    Beğen

  5. hande

    7 Kocalı Hürmüzü ilk izlediğimde beğendim ama ikinci izlediğimde hayran kaldım çünkü detayları gördüm aslında herşey detylarda saklı,Ezel Akay müthiş bir film yapmış izlemek yani izlemek lazım bilmem anlatabildimmi.Oyucular ve taşıdıkları roller başarılı,Haluk Bilginer,Cengiz Küçükayvaz,Öner Erkan,Nurgül Yeşilçay,ve Ezel Akayın yeni keşfim dediği Pınar Çağlar Gençtürk oyunculuklarının doruklarına çıkmışlar,müzikler ve dekor harikaydı izlerken çok zevk aldım.

    Beğen

  6. albaraz

    İzlerken aynı keyfi ben de aldım diyebilirim, zaten görsel ve masalsı filmleri severim, hele ki böyle başarılı ve etkileyici oyuncularla taçlanırsa ayrıca lezzetli oluyor. Yalnız nedense film boyunca “Nurgül Yeşilçay’ın yerine başka kim oynayabilirdi acaba” diye düşündüm..Demek ki kafamda çok oturtamamışım onu.

    Beğen

Yorumunuz için teşekkürler...